Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας

ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μητέρες της Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας στο Μόναχο,
Σούλα Ροδοπούλου
ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μητέρες της Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας στο Μόναχο,
Γιολάντα Πατεράκη

Ο Σύλλογος Αριστοφάνης, σε συνεργασία κατ’ αρχάς με τη Σχολική Επιτροπή του 2ου Δημοτικού Σχολείου στο Μόναχο και

 

κατόπιν τα συλλογικά όργανα

 

 εκπαιδευτικών και γονέων, το 2001 και μήνα Απρίλιο, στης 2 του μηνός  που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας, εν ονόματι του παραμυθοπλάστη Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γεννάει την Εβδομάδα Παιδικής Λογοτεχνίας στο Μόναχο.

 

Η δίψα και η αγάπη στην Ελληνική γλώσσα, στα ήθη και έθιμα των παραδοσιακών μας στοιχείων,  η επιμονή και το πείσμα της κυρίας Στέλλας Πλιάτσικας, ήσαν η μαγιά μιας νέας εποχής στη περιοχή του Μονάχου και Νταχάου.

 

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε τρία σημεία όπως:

 

1.    Επίσκεψη συγγραφέων στο Μόναχο και το Νταχάου, με περιοδεία στα Ελληνικά Σχολεία της περιοχής. ( 6 Δημοτικά, 2 Γυμνάσια και 2 Λύκεια με περίπου 2500 Έλληνες Μαθητές )

2.    Κεντρική  Εκδήλωση αφιερωμένη στη Παιδική Λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους φίλους του Βιβλίου

3.    Δεξίωση  προς τιμή των Συγγραφέων με επίσημους προσκεκλημένους.

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα  της εκδήλωσης ήσαν όπως πάντα το οικονομικό. Με τη πάροδο του  χρόνου ήρθαμε σε επαφή με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου που από εκείνη τη στιγμή καλύπτει

έξοδα μετακίνησης των συγγραφέων.

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ αυτούς τους ανθρώπους που με αυτή τους τη κίνηση δίνουν δύναμη και κουράγια σε όλους εμάς.

 

 

Σ ‘ αυτό το σημείο της Ιστοσελίδας μας γίνεται μια προσπάθεια κατάθεσης τιμής απέναντι σε όλους αυτούς τους καταξιωμένους συγγραφείς  που μας τίμησαν με τη παρουσία τους παρ’ όλες τις δυσκολίες και εμπόδια που βρέθηκαν μπροστά μας, παρουσιάζοντας με προσοχή και σεβασμό το βιογραφικό και τη  δουλειά τους.

 

Θέλω επίσης να στείλω, έστω και καθυστερημένα,

 

τις ευχαριστίες μου στη κυρία Στέλλα Πλιάτσικα εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που σήμερα βρίσκετε στην Ελλάδα και τον σύζυγο της τον κύριο Θανάση Καραγιάννη. Θα πρέπει να τονίσω πως είναι ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Αριστοφάνη.

τις ευχαριστίες μου στον κύριο Ανδρέα  Παπασταύρου, που με τη παρουσία και τον καλό του λόγο άνοιξε το δρόμο προς όλες τι κατευθύνσεις κι ας μη τις διαβήκαμε για διάφορους λόγους.

τα συλλυπητήρια μου, στη οικογένεια της κυρίας Μαρίας Βελετά Βασιλειάδου που έφυγε τόσο πρόωρα  και ξαφνικά από κοντά μας.

ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μητέρες της Εβδομάδας Παιδικής Λογοτεχνίας στο Μόναχο, τις κυρίες Σούλα Ροδοπούλου και Γιολάντα Πατεράκη, που όχι μόνο εγκαινίασαν ως πρώτες την εκδήλωση άλλα και τη στηρίζουν μέχρι σήμερα με όλη τους τη δύναμη και αγάπη.

τις ευχαριστίες μου επίσης  στον εκπαιδευτικό Δημήτριο Πλασσαρά  και τη σύζυγο του κυρία Αρετή Καλύβα για τη στήριξη, τη δουλεία  και το έργο τους. Με τη παρουσία τους έδωσαν μια πρώτη γεύση στη παροικία όσον αφορά τη συνεργασία εκπαιδευτικών και γονέων και τα θαύματα  που μπορούν να γίνουν με αυτή, όπως η μαθητική εφημερίδα Έξοδος και οι θεατρικές παραστάσεις του Συλλόγου. Εμπνευστές, παροτρυτές και ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου Αριστοφάνη, που αν δε παρασέρνονταν στην ομίχλη του καιρού, θα είχαν γράψει τη δική τους ιστορία στην αλλοδαπή.

το σεβασμό και την αγάπη μου στο συνδικαλιστικό μου ταίρι   τη κυρία Ζαχαρούλα  Γκουτζίνα, στη ψυχή και το σώμα της εκδήλωσης, για τις αμέτρητες στιγμές που ήσαν γιομάτες δίψα κούραση και ευτυχία.

ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που πίστεψαν και στήριξαν τη προσπάθεια, από Ομοσπονδίες και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων,  Σχολικές Επιτροπές, Συλλόγους Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους τους φίλους, μικρούς και μεγάλους που αγκάλιαζαν και συνεχίζουν να προστατεύουν με στοργή τη προσπάθεια μας.

 

Αν και η εκδήλωση πέρασε από κάποιες φουρτούνες, ο Σύλλογος μας είναι έτοιμος για τη συνέχεια  της.

Δεν είναι κάτι το οποίο οφείλουμε σε καταστατικές ρήτρες η κάτι παρόμοιο.

Είναι η υπόσχεση και το χρέος παράλληλα απέναντι στα παιδιά

 

 

Φιλικά για τον Σύλλογο Αριστοφάνη

 

Παναγιώτης Μιχαηλίδης