Σύλλογος Αριστοφάνης Μονάχου

—  Φίλες και φίλοι

—   ο σύλλογος Αριστοφάνης και τα παιδιά της θεατρικής

μας ομάδας, βρισκόμαστε στην όμορφη θέση να σας

καλέσουμε στην πρώτη εκδήλωση της χρονιάς,

που θα πραγματοποιηθεί στης

—  08.02.2009 και ώρα 17:30 στους χώρους του

—  INTERIM Agnes-Bernauer-Str. 97, 80687 München
 Kartenreservierung Tel. 089/54662951

—  Στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί η ευκαιρία

στους φίλους και υποστηρικτές του θεατρικού παιχνιδιού

η δυνατότητα συμμετοχής σε μια από τις πρόβες

της ομάδος μας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον καθένα

 να αποκτήσει μια εικόνα για την δουλεία μας.

Είσοδος 5.-€.

—  Με την παρουσία σας στηρίζετε τις προσπάθειες

της θεατρικής μας ομάδος και τις προετοιμασίες της

καινούργιας μας θεατρικής παράστασης

με το έργο Δράκων ο  Άκαρδος.

                                                              www. aristofanis.com

 

 

Σβήνουν το όνειρο για 170.000 Ελληνόπουλα

Παιδιά μεταναστών που παρότι γεννήθηκαν στην Ελλάδα ούτε με τη νέα ρύθμιση μπορούν να πάρουν ελληνική ιθαγένεια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008
στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

 

 


«Έχω γεννηθεί εδώ, έχω μεγαλώσει εδώ, δεν έχω γνωρίσει άλλη χώρα. Κι όμως, υπάρχει η απειλή που λέγεται απέλαση προς έναν τόπο που ποτέ δεν γνώρισα».

O 26χρονος Νίκος Οντουμπιτάν γεννήθηκε στην Ελλάδα από Νιγηριανούς γονείς και είναι φοιτητής στο ΤΕΙ Αθήνας, αλλά όπως και οι περισσότεροι από 200.000 μετανάστες δεύτερης γενιάς δηλώνει: «Είμαστε σε ομηρεία».

Παιδιά-φαντάσματα είναι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς καθώς στη χώρα μας δεν έχουν δικαίωμα να απόκτησουν ιθαγένεια, ενώ δεν μπορούν να πάρουν ούτε καν πιστοποιητικό γέννησης. Αντιθέτως, μαζί με τα 18α γενέθλιά τους αρχίζει ένας διαρκής αγώνας, καθώς είναι υποχρεωμένα να αποδεικνύουν πως έχουν τις προϋποθέσεις για τους χορηγηθεί μια απλή άδεια διαμονής.

«Δεν υπάρχουν τα παιδιά αυτά, το μόνο που έχουν είναι ένα χαρτί μαιευτηρίου» αναφέρει χαρακτηριστικά η Σόνια Μητραλιά, επικεφαλής της καμπάνιας «Όχι στον ρατσισμό από την κούνια». Όπως διευκρινίζει,
 
ΠΑΙΔΙΑ- ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ

είναι οι μετανάστες δεύτερης γενιάς, καθώς στη χώρα μας δεν έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν ιθαγένεια, ούτε καν πιστοποιητικό γέννησης

 

για να πάρει κάποιος έστω και πιστοποιητικό γέννησης, «απαιτείται εγγραφή στα δημοτολόγια. Αυτό προϋποθέτει ότι έχει πρόσβαση, που είναι συνδεδεμένη με το δίκαιο αίματος. Άρα, μόνο Έλληνες έχουν δικαίωμα».

Δεν μπορεί να γυρίσει
Και αν ο Νίκος Οντουμπιτάν είναι... τυχερός που συνεχίζει ακόμη να μένει στη χώρα όπου μεγάλωσε, δεν ισχύει το ίδιο για την αδελφή του. «Η αδελφή μου επίσης έχει γεννηθεί στην Ελλάδα και αναγκάστηκε για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους να πάει στη Νιγηρία. Τώρα υπάρχει δυσκολία να γυρίσει πίσω» δηλώνει. Κι ας είναι φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες δεύτερης γενιάς δεν τα λύνει ούτε η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία προβλέπει να μπορούν να παίρνουν υπό προϋποθέσεις άδεια επί μακρόν διαμένοντος. Μόλις 30.000 παιδιά εκτιμάται πως θα μπορέσουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης αυτής, χωρίς ωστόσο και αυτά να καλύπτονται πλήρως.

«Τι να την κάνω την άδεια επί μακρόν διαμένοντος; Χρειάζομαι διαβατήριο, που ούτε από τη χώρα καταγωγής των γονιών μου μπορώ να πάρω» υποστηρίζει η Τίτι Ανανόις, που γεννήθηκε στην Ελλάδα με γονείς από το Καμερούν. «Το μόνο που έχω τώρα είναι μια βεβαίωση. Και αυτή έχει λήξει χωρίς να έχω πάρει ακόμη την άδεια» προσθέτει. Για την 21χρονη σπουδάστρια, η μόνη λύση είναι η ιθαγένεια. «Είναι απαράδεκτο να έχεις γεννηθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα και να σου λένε να πας στην πατρίδα των γονιών σου για να πάρεις ιθαγένεια. Στα Ελληνόπουλα όταν ήταν στην Αμερική, τους είπαν "τραβάτε στην Ελλάδα";» αναρωτιέται και απαντά: «Όχι, τους έδωσαν ιθαγένεια. Και αυτοί ήταν μετανάστες, αλλά τους φέρθηκαν καλύτερα, δεν τους άφησαν στον αέρα».

«Δεν είναι φιλανθρωπία»
Η απόκτηση ιθαγένειας αποτελεί τη φυσική απόληξη μιας διαδικασίας ένταξης, κατά τον Βοηθό Συνήγορο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Ανδρέα Τάκη. «Η μέριμνα για τη δεύτερη γενιά μεταναστών δεν είναι φιλανθρωπία, είναι επιτακτική αναγκαιότητα για να διασφαλιστεί η ομαλή συμβίωση όλων» σημειώνει.

Σχολιάζοντας τη νέα ρύθμιση, ο κ. Τάκης εκτιμά πως υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που έχουν θετική διάσταση. «Πρώτη φορά μπαίνει στο παιχνίδι η δεύτερη γενιά και μπορούμε να πιέσουμε προς μια κατεύθυνση διεύρυνσης της ρύθμισης» υποστηρίζει.

Ξεχνάει τους 30άρηδες
Ανούσια χαρακτηρίζει τη ρύθμιση ο Νίκος Οντουμπιτάν, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων και την προϋπόθεση που θέτει, να μένουν νόμιμα στη χώρα οι αλλοδαποί γονείς. «Η ελληνική Πολιτεία ξεχνάει ότι υπάρχουν παιδιά που είναι 25 και 30 χρόνων και δεν έχουν ανάγκη να εξαρτώνται από τους γονείς τους» επισημαίνει. «Εγώ έξι χρόνια ζω μόνος μου. Για να υπαχθώ στη ρύθμιση, πρέπει να βρω τους γονείς μου και να εξαρτηθώ ξανά από αυτούς για τη νόμιμη διαμονή μου» δηλώνει.

Για κοροϊδία κάνει λόγο η Σόνια Μητραλιά, υποστηρίζοντας πως «κάνουν δήθεν κάτι για να μη θίξουν το επίμαχο θέμα της ιθαγένειας».

Ως μεταβατικό μέτρο, έως την τροποποίηση του Κώδικα Ιθαγένειας και την οριστική επίλυση του προβλήματος, η κ. Μητραλιά εισηγείται να χορηγηθεί τουλάχιστον άδεια αόριστης διάρκειας σε όλα τα παιδιά.


«Τα παιδιά μας θα περάσουν τον ίδιο Γολγοθά»

ΑΝΕΠΑΡΚΗ χαρακτηρίζει τη ρύθμιση και η Αούα Σάνκο, που ήρθε πριν από χρόνια από τη Σιέρα Λεόνε και έχει γεννήσει στην Ελλάδα τις δύο από τις τρεις κόρες της. Η τρίτη κόρη της, η Καντίτσα, ήταν 11 χρόνων όταν έφτασε στη χώρα μας όπου τελείωσε γυμνάσιο, λύκειο και ΤΕΕ.

Και μπορεί ως συνοδός του προέδρου του ΣΥΝ να βρέθηκε προ μηνών στο Προεδρικό Μέγαρο και να κάθησε δίπλα στον κ. Παπούλια, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει χρήση της νέας ρύθμισης: η Καντίτσα μεγάλωσε εδώ, δεν γεννήθηκε στη χώρα μας - κάτι που περιλαμβάνεται στις προϋποθέσεις για την απόκτηση της άδειας επί μακρόν διαμένοντος.

«Χάσαμε τα όνειρά μας. Το μόνο όνειρο τώρα ήταν τα παιδιά μας να μην περάσουν όσα εμείς, που έπρεπε να πληρώσουμε, να περιμένουμε και να ταλαιπωρηθούμε ψυχολογικά. Αλλά καταλήγουν στην ίδια κατάσταση. Θα περάσουν τον ίδιο Γολγοθά» λέει η Αούα Σάνκο.

Δεδομένου ότι οποιοσδήποτε μετανάστης έπειτα από ορισμένα χρόνια μπορεί να αποκτήσει άδεια επί μακρόν διαμένοντος, ακόμη και αορίστου χρόνου, απορεί: «Γιατί να έχουν τα ίδια δικαιώματα όσοι έχουν έρθει τα τελευταία 10 χρόνια, με ένα παιδί που γεννήθηκε εδώ;».

Την τεράστια ταλαιπωρία περιγράφει και για την έκδοση διαβατηρίων για τις δύο μικρές κόρες της, τη Στεφανία (μαθήτρια της Α΄ Λυκείου) και τη Μαρί (μαθήτρια της Α΄ Γυμνασίου). «Είπαν πως την επόμενη φορά πρέπει να φέρουμε πιστοποιητικό γέννησης για την ανανέωση. Μπορεί δηλαδή να μείνουν χωρίς τίποτα» σημειώνει.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΗΣ
Τρεις Παρθενώνες χωρούσε η Βεργίνα
Της Παρασκευής Κατημερτζή

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008
στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

 

Τρεις Παρθενώνες χωρούσε το ανάκτορο της Βεργίνας που έμοιαζε με το κτίριο της Βουλής και είχε εμβαδόν 15 στρεμμάτων, δείχνουν νέα στοιχεία
«Αυτό το ανάκτορο είναι το σπίτι του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είπε χαρακτηριστικά η αρχαιολόγος Αγγελική Κοταρίδη ανακοινώνοντας νέα στοιχεία και μια νέα άκρως εντυπωσιακή πρόταση αναστήλωσης του ερειπωμένου ανακτόρου. Η νέα πρόταση βασίζεται στην ολοκλήρωση της πρώτης λεπτομερούς αποτύπωσης των ερειπίων, εκατοντάδες μετρήσεις ακριβείας και ανασκαφές στο στρώμα της θεμελίωσης.

Το τεράστιο κτίριο χρόνια τώρα θεωρούνταν ως ένα είδος θερινής κατοικίας των βασιλέων στις Αιγές, την παλιά πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αφού ήδη πολύ προ του Φιλίππου Β΄ ο βασιλιάς Αρχέλαος είχε αποφασίσει να μεταφέρει το κέντρο διοίκησης του βασιλείου του στην Πέλλα.

Από την αναψηλάφηση του διάσπαρτου υλικού, που έγινε με αφορμή ένα πρόγραμμα στερέωσης κόστους 3 εκατ. ευρώ, προέκυψαν αρκετά αρχιτεκτονικά στοιχεία που υπέστησαν σε ηλεκτρονική επεξεργασία. Όλες οι προηγούμενες υποθετικές αναπαραστάσεις του μεγάλου συγκροτήματος που αποτελείται από δύο οικοδομήματα με εμβαδόν 15 στρεμμάτων βασίζονταν σε μια παλιά κάτοψη του Ι. Τραυλού.

Στην οθόνη το παζλ με τα επιστήλια, τα γείσα, τα αετώματα, τις σπασμένες κολόνες απέκτησε συγκεκριμένη μορφή. Το ανάκτορο είχε διώροφη πρόσοψη συνολικού πλάτους 88 μ. με ένα πανύψηλο κεντρικό πρόπυλο, δύο στοές, από δωρικές στο ισόγειο και ιωνικές κιονοστοιχίες στον όροφο από ασβεστόλιθο και πωρόλιθο που ήταν καλυμμένες με φίνο λευκό επίχρισμα εξαιρετικής κατασκευής - με θηραϊκή γη.

Διαρθρωνόταν δε σε ορθογώνιο με μήκος πλευράς 104 μ. και τέσσερις πτέρυγες με εσωτερική κιονοστοιχία γύρω από μία κεντρική περίστυλη αυλή έκτασης δύο στρεμμάτων. Είχε τρεις τεράστιες αίθουσες υποδοχής με εμβαδόν 250 τ.μ. καθεμία (χωρούσαν περισσότερες από τριάντα κλίνες συμποσίων) και αρκετές μικρότερες. Όλες, όπως και το αίθριο, είχαν δάπεδα καλυμμένα με μαρμαροθετήματα ή ψηφιδωτά, σκέτα, με απλά γεωμετρικά θέματα ή τεράστιες σύνθετες παραστάσεις, όπως είναι η Απαγωγή της Ευρώπης, ψηφιδωτό 100 τ.μ. που μέλλει να συντηρηθεί.

Οι τοίχοι ήταν λίθινοι έως το ύψος του 1,63 μ.,

πλίνθινοι στη συνέχεια και είχαν χρωματιστά κονιάματα (ώχρα, κόκκινο, μπλε) που απομιμούνταν καλά πελεκημένους δόμους, όπως και στους επιμελημένης κατασκευής μακεδονικούς τάφους της μεγάλης Τούμπας. Οι δε κουζίνες και οι βοηθητικοί χώροι κάλυπταν έκταση 5 στρεμμάτων, σε ξεχωριστό κτίριο.

Εκτός από την αστραφτερή πολυτελή εμφάνιση και την κατασκευή (μόνο τα λίθινα μέρη υπολογίστηκε ότι θα κόστιζαν σήμερα 27 εκατ. ευρώ), εντύπωση προκαλεί η ομορφιά των καθαρών αναλογιών του κτιρίου που έχουν σχεδιαστεί με βάση το πυθαγόρειο θεώρημα και λόγο το ο κτώ, που αντιπροσωπεύει τη μουσική κλίμακα. Ορισμένες ομοιότητες που παρουσιάζει αυτό το μοναδικό γα την Ελλάδα κτίριο με το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού και τον ναό της Αθηνάς στην Πριήνη της Μικράς Ασίας οδήγησαν την αρχαιολόγο και μαθήτρια του Μανόλη Ανδρόνικου, Αγγελική Κοταρίδη, στην υπόθεση ότι μπορεί να είναι έργο του ίδιου αρχιτέκτονα και πολεοδόμου: του Πυθέα. Μια υπόθεση όμως που, όπως τόνισε, «δεν πρόκειται να επαληθευτεί ποτέ».

Το κρίσιμο από αρχαιολογικής πλευράς ερώτημα της χρονολόγησης επιβεβαιώθηκε όχι μόνο από τη μορφή και τις ιδιαιτερότητες του κτιρίου αλλά κατά την έρευνα των παρθένων στρωμάτων της θεμελίωσης και την εύρεση λίγων αλλά ασφαλώς χρονολογούμενων θραυσμάτων από αγγεία, που το τοποθετούν στο 350- 340 π.Χ. Λίγα δηλαδή χρόνια πριν από τη δολοφονία του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο θέατρο των Αιγών, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω, κατά τον εορτασμό των γάμων της κόρης του Κλεοπάτρας με τον βασιλιά της Ηπείρου Αλέξανδρο. Μάλιστα ένας εξώστης του παλατιού της Βεργίνας πρόσφερε άνετη θέα προς το θέατρο.

Απαιτούνται ακόμη 10 εκατ. ευρώ για να αναστηλωθούν αντιπροσωπευτικά μέρη των κιονοστοιχιών και να αποκτήσει το ανάκτορο την τρίτη διάσταση που του λείπει: το ύψος


Με μια ματιά

350- 340 π.Χ.: Το ανάκτορο χτίστηκε επί Φιλίππου Β΄.

337 π.Χ.: Δολοφονία του Φιλίππου στο Θέατρο των Αιγών.

274 π.Χ.: Οι Γαλάτες μισθοφόροι του Πύρρου καταστρέφουν το νεκροταφείο. 168 π.Χ.: Ρωμαϊκή κατάκτηση. Οι Αιγές παρακμάζουν.

3ος αι. μ.Χ.: Στο ερειπωμένο ανάκτορο κτίζονται κεραμικοί κλίβανοι.

1304 μ.Χ.: Το ανάκτορο επιβιώνει ως τοπωνύμιο του γειτονικού χωριού Παλατίτσια.

1495: Χτίζεται στο πρόπυλο η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

1861: Η πρώτη σύντομη ανασκαφή. 1922: Λιθολόγηση του ανακτόρου για την κατασκευή του προσφυγικού χωριού Βεργίνα.

1937: Έναρξη συστηματικής ανασκαφής.

Μόναχο 02.12.2008

Παναγιώτης Μιχαηλίδης

Ο κύριος Αγγελόπουλος στο Μόναχο
Λάβαμε από την Ελληνική Κοινότητα του Μονάχου τη παρακάτω ανακοίνωση
DT_1.12.08_AGELOPOULOS.pdf
Adobe Acrobat Dokument 2.7 MB
TUIfly.com - Fliegen zum Smile-Preis - Billigflüge
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου εγκαινιάζοντας έτσι τη «
Η "Ελένη" στη "Νεανική Σκηνή" του ΚΘΒΕ

Η "Ελένη" στη "Νεανική Σκηνή" του ΚΘΒΕ

Μόναχο 24.11.2008
   

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Γιάννη Παρασκευόπουλου εγκαινιάζοντας έτσι τη «Νεανική Σκηνή» του. Πρόκειται για μία μόνιμη σκηνή, που έχει ως στόχο να παρουσιάσει έργα και παραστάσεις, τόσο σε μαθητές Γυμνασίου, όσο και στο ευρύτερο, ανήσυχο, νεανικό κοινό.

Στην «Ελένη» ο Ευριπίδης αντιστρέφει τον παραδοσιακό μύθο, γράφοντας μια πρωτότυπη τραγωδία με έντονα κωμικά στοιχεία. Η Ελένη δεν ειν’ εδώ η άπιστη σύζυγος, που πρόδωσε την πατρίδα της και την έσυρε στον πόλεμο, αφού στην Τροία πήγε μονάχα το είδωλό της .

Ο θεματικός άξονας που διατρέχει το έργο, δηλαδή η αντίθεση ανάμεσα στο φαινομενικό και στο πραγματικό αφορά άμεσα τη σημερινή νέα γενιά, καθώς σχετίζεται με τους περιορισμούς που της επιβάλει η εξωτερική εικόνα της και που διαρκώς καλείται να την ανατρέψει.

Μπορεί ένα έργο αρχαίας τραγωδίας ν’ αφορά το νεανικό κοινό του θεάτρου; Κάτω από ποιές προϋποθέσεις είναι δυνατόν η ψυχαγωγία ν’ αποτελέσει μέσο εκπαίδευσης των σύγχρονων θεατών; Τι μπορεί να σημαίνει έκπληξη και ανατροπή για τους σημερινούς θεατές ,τους μυημένους στην άμεση, πανίσχυρη επίδραση της εικόνας στην καθημερινότητά τους.

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα και τις προτάσεις των νέων ανθρώπων-θεατών, πάνω στα θέματα ,που θα τεθούν προς συζήτηση αμέσως μετά την παράσταση. Οι συγκεκριμένοι προβληματισμοί είναι αυτοί , που κυρίως απασχολούν τη δουλειά του θιάσου και κατά συνέπεια το ίδιο το έργο.
 

Συντελεστές παράστασης

 

Μετάφραση-Σοφία Νικολαϊδου
Σκηνοθεσία-Γιάννης Παρασκευόπουλος
Σκηνικά, κουστούμια-Σοφία Παπαδοπούλου
Κίνηση-Κώστας Γεράρδος
Μουσική Επιμέλεια-Κοσμάς Εφραιμίδης
Δραματουργική Επεξεργασία-Μαγδαληνή Μπεκρή
Φωτισμοί-Χρήστος Γιαλαβούζης
Βοηθός Σκηνοθέτη-Βάσια Μπακάκου
Βοηθός Σκηνογράφου-Ανδρέας Παρασκευόπουλος
Οργάνωση παραγωγής-Ροδή Στεφανίδου

Διανομή: Ελένη-Αμαλία Τσεκούρα, Τεύκρος-Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Μενέλαος-Χρίστος Στυλιανού, Γριά-Βάσια Μπακάκου, Αγγελιοφόρος Α’-Γιώργος Σφυρίδης, Θεονόη-Μαρία Καραμήτρη., Θεοκλύμενος-Παύλος Μυρόφτσαλης, Αγγελιοφόρος Β’-Χάρης Πεχλιβανίδης, Κάστωρ-Θόδωρος Γρηγοριάδης, Πολυδεύκης-Κωνσταντίνος Χατζησάββας

Χορός-Ελένη Θυμιοπούλου, Εφη Γούση, Αννα Σωτηρούδη, Τσαμπίκα Φεσάκη, Νάντια Δαλκυριάδου, Ιρις Νικολάου, Ζωή Κυριακίδου

Παραστάσεις-
Κάθε Κυριακή στις 11 π.μ.
Καθημερινές για τα σχολεία στις 10:30 π.μ.
Θέατρο Μονής Λαζαριστών, σκηνή Σωκράτης Καραντινός

Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος-10€
Τηλ.ταμείων-2310 288.000
Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 25-27 ,Σταυρούπολη
Αν πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ ότι αρκεί να περιμένουν, αποφεύγοντας το λάθος, για να εισπράξουν τη ραγδαία πια φθορά των άλλων, ασφαλώς απατώνται.
Στη Ρηγίλλης Στριτ ελπίζουν

Στη Ρηγίλλης Στριτ ελπίζουν ότι αρκεί μία θεαματική κίνηση του Πρωθυπουργού, μία επίδειξη πυγμής και αρχηγικού προφίλ για να επανέλθουν στο πράσινο οι δείκτες εμπιστοσύνης

 

Ρηγίλλης Στριτ...

ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στην εφημερίδα  ΤΑ ΝΕΑ
στης 27 Σεπτεμβρίου 2008

 

Η κίνηση είναι πρωτοφανής- τουλάχιστον για τα τελευταία 70 και κάτι χρόνια: 700 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό των ΗΠΑ θα διατεθούν για να σωθεί η Γουόλ Στριτ από το κραχ που την απειλεί! Αντίο στον οικονομικό φιλελευθερισμό, ζήτω στον νέο κρατισμό. Τον «σοσιαλισμό της Goldman Sachs», όπως έγραφε ειρωνικά το περιοδικό «Νation».

Οι εισηγητές του γενναιόδωρου αυτού σχεδίου λένε πολύ απλά ότι: η οικονομία στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί θανάσιμα και τα 700 δισ. κρατικό χρήμα είναι ο μόνος τρόπος να ξανακερδίσουν οι αγορές την πίστη που χρειάζονται για να επιζήσουν. Τα ξοδεύουμε (για την ακρίβεια: τα χαρίζουμε) και προσευχόμαστε να πιάσει...

Ας επιχειρήσουμε τώρα να μεταφερθούμε από τη Γουόλ Στριτ στη Ρηγίλλης Στριτ.

Όπως στην οικονομία, έτσι και στην πολιτική, το κρίσιμο μέγεθος είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων ότι οι θεσμοί και οι παράγοντες της αγοράς θα λειτουργήσουν όπως υποσχέθηκαν, θα εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όπως προβλέπεται, στη μία περίπτωση. Εμπιστοσύνη των πολιτών ότι οι πολιτικοί θεσμοί, το πολιτικό σύστημα θα ενεργούν, κατά βάσιν, προς το κοινό συμφέρον και το κοινό καλό στη δεύτερη περίπτωση.

Και όπως στην αμερικανική οικονομία, όταν έσπασε η φούσκα των στεγαστικών δανείων, έτσι και στην ελληνική πολιτική σκηνή, όταν έσκασε η φούσκα της νέας διακυβέρνησης, αυτή η αναγκαία και αναντικατάστατη εμπιστοσύνη κλονίστηκε συθέμελα. Πώς αποκαθίσταται;

Στη Γουόλ Στριτ ελπίζουν ότι αρκεί να ρίξει το κράτος ζεστό χρήμα στην αγορά, να στηρίξει τους χρεοκοπημένους ασφαλιστικούς και πιστωτικούς Γαργαντούες, ώστε να ανακοπεί ο φαύλος κύκλος της υποτίμησης, να σταματήσει η αιμορραγία και να επανέλθει η πίστη στις αγορές.

Στη Ρηγίλλης Στριτ ελπίζουν ότι αρκεί μια θεαματική κίνηση του Πρωθυπουργού, μια επίδειξη πυγμής και αρχηγικού προφίλ, ένα ανακάτεμα της τράπουλας ώστε να φύγουν από την κοινή θέα τα σημαδεμένα της χαρτιά, για να επανέλθουν στο πράσινο οι δείκτες εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό και μαζί να αρχίσουν να ανακάμπτουν και οι βυθιζόμενοι δημοσκοπικοί δείκτες.

Αν πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ ότι αρκεί να περιμένουν, αποφεύγοντας το λάθος, για να εισπράξουν τη ραγδαία πια φθορά των άλλων, ασφαλώς απατώνται. Για να επανέλθει η χαμένη αλλά αναγκαία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό

 

Αν η κρίση που ζουν σήμερα στη Γουόλ Στριτ και τη Ρηγίλλης ήταν συγκυριακή, αποτελέσματα εσφαλμένων χειρισμών, λάθος υπολογισμών ή κακής τύχης, δίχως βάθος, δίχως ρωγμές στα θεμέλια, τότε οι λύσεις που προτείνονται θα ήταν ίσως επαρκείς.

Αν, όμως, η κρίση είναι «συστημική», αν οι αγορές στη μία περίπτωση, το πολιτικό σύστημα στην άλλη, αντιμετωπίζουν μια δομική κρίση με μεγάλο βάθος;

Τότε θα αποδειχθεί ότι έχουν δίκιο οι επικριτές του σχεδίου των 700 δισ.- που το βάφτισαν «cash for trash», λεφτά πεταμένα στα σκουπίδια. Και που υποστηρίζουν ότι για να βγούμε από την κρίση χρειάζονται όχι απλώς δωράκια στους χρεωμένους άπληστους κερδοσκόπους, μα αλλαγές εκ θεμελίων, αποτελεσματικοί έλεγχοι, νέοι κανόνες, νέες ρυθμίσεις, ένα συνολικό σχέδιο υποκατάστασης του φιλελεύθερου laissez faire, που βασίλευσε τα τελευταία 25 χρόνια, με νέους κανόνες διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου στις αγορές.

Και θα αποδειχθεί, επίσης, ότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι η κρίση εμπιστοσύνης που πλήττει το νεοκαραμανλικό οικοδόμημα είναι τόσο βαθιά, ώστε όχι μόνον τα πολιτικά αποθέματα που διαθέτει ακόμη ο Πρωθυπουργός δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες, όχι μόνον τα συνήθη επικοινωνιακά ταχυδακτυλουργικά του Μαξίμου έχουν χρεοκοπήσει, αλλά ακόμη και η ιδέα τής διά της απλής εναλλαγής των κομμάτων στην εξουσία εκτόνωσης των δυσαρεσκειών και ανάταξης της εμπιστοσύνης έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Κάπου εδώ, η νεοδημοκρατική διάσταση της κρίσης αποσύρεται από το προσκήνιο και τα φώτα στρέφονται στο ΠΑΣΟΚ. Αν πιστεύουν, λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ ότι αρκεί να περιμένουν, αποφεύγοντας το λάθος, για να εισπράξουν τη ραγδαία πια φθορά των άλλων, ασφαλώς απατώντας. Για να επανέλθει η χαμένη αλλά αναγκαία εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα χρειάζεται κάτι παραπάνω από αυτό. Για να βγούμε από το κραχ της πολιτικής, όπως και από το κραχ των αγορών, απαιτείται μια μεγάλη αλλαγή παραδείγματος, μια ριζική μετατόπιση, νέοι κανόνες του παιχνιδιού και μια αναβαπτισμένη, εκ νέου κερδισμένη αξιοπιστία εκείνων που θα τα προτείνουν όλα αυτά.

Δεύτερη μέρα Φεστιβάλ. Κι όχι οποιοδήποτε Φεστιβάλ, αλλά αυτό του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Δεύτερη μέρα χτες κι ο κόσμος ακόμα πιο πολύς κι «η συγκέν
Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΚΚΕ
"Σκηνικό δικομματικού ντέρμπι"

 

   Το ΚΚΕ θέλει να συμβάλλει στην εκτίναξη της δράσης του λαϊκού κινήματος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή, αλλά το σύνολο των εργαζομένων.

    Η Ολυμπιακή, είπε η κ. Παπαρήγα, πωλείται για τον ίδιο λόγο που ιδιωτικοποιούνται οι ΔΕΚΟ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και όχι μόνο για τα ελλείμματα.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε, ότι επί σειρά ετών υπήρξε προγραμματισμένη φθορά της Ολυμπιακής και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ότι θα εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε τη θέση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία ενιαίου φορέα μεταφορών, ενώ ειδικότερα για τις αερομεταφορές τάχθηκε υπέρ της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών γραμμών από την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο θέμα της ασφάλειας των πτήσεων, γιατί όπως είπε, οι ιδιώτες, όπως συμβαίνει παντού, προτάσσουν το κέρδος και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι έλεγχοι ασφαλείας στα αεροσκάφη.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει θέσεις αρχής και αυτές καθορίζουν την πολιτική του κόμματος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Πάγκαλου ότι το ΚΚΕ είναι σύμμαχος της κυβέρνησης, είπε ότι είναι άνευ σημασίας οι ρήσεις του κ. Πάγκαλου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι υπάρχει ανάδειξη ορισμένων υπαρκτών σκανδάλων στην κατάλληλη συγκυρία, προσθέτοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για ποιο λόγο βγαίνουν τώρα αυτά τα σκάνδαλα, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είχε φέρει στη Βουλή το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου από το 2002.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να "πλήξουν" και τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τα εναλλακτικά σχέδια συνεργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προέβλεψε δε ότι ετοιμάζεται ένα σκηνικό δικομματικού ντέρμπι, τονίζοντας ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι παραπλανητική και κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν διεργασίες στο λαό, οι οποίες δεν πρέπει να ανασταλούν κάτω από εκβιαστικά διλήμματα.

 

Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΚΚΕ

    Με κεντρικό σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό» άνοιξαν οι πύλες στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή το βράδυ με την ομιλία της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    Αντιπροσωπείες από 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και οργανώσεις Κομμουνιστικής Νεολαίας από 35 χώρες θα τιμήσουν με την παρουσία τους το φετινό φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ.

    Την Κυριακή οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Σήμερα, θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας για τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που θα γίνει το Νοέμβρη του 2008 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ενώ το Σάββατο το πρωί θα συγκληθεί η επιτροπή Ευρώπης και Β. Αμερικής της ΠΟΔΝ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν οι συζητήσεις στο χώρο της Διεθνούπολης με τη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών.

ANA-MPA Copyright © 2004-2005 All rights reserved.

 
 
 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                 

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 20 Αυγούστου 2008

        Από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζεται το πρόγραμμα των εισιτηρίων εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση των υποψηφίων που υπάγονται στις ειδικές κατηγορίες των τέκνων Ελλήνων του Εξωτερικού  και των τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό.

           Οι εξετάσεις αυτές θα διενεργηθούν στην ΑΘΗΝΑ και στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στα παρακάτω εξεταστικά κέντρα, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα, που έχει ως εξής:                             

Α΄ ΜΑΘΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

 

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

 

ΔΕΥΤΕΡΑ

8-9-2008

Νεοελληνική Γλώσσα

 

                             Β΄ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ

 

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ

ΘΕΤΙΚΗΣ

ΤΡΙΤΗ

9-9-2008

Νεοελληνική Λογοτεχνία

Μαθηματικά

ΤΕΤΑΡΤΗ

10-9-2008

Αρχαία Ελληνικά

Βιολογία

ΠΕΜΠΤΗ

11-9-2008

Ιστορία

Φυσική

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

12-9-2008

Λατινικά

Χημεία

 

 

 

 

 

                                             Γ΄ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

ΗΜΕΡΑ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΜΑΘΗΜΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ

15-9-2008

Αγγλικά

ΤΡΙΤΗ

16-9-2008

Γερμανικά

ΤΕΤΑΡΤΗ

17-9-2008

Ελεύθερο Σχέδιο

ΠΕΜΠΤΗ

18-9-2008

Γραμμικό Σχέδιο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

19-9-2008

 

Γαλλικά

ΔΕΥΤΕΡΑ

22-9-2008

Αρμονία

ΤΡΙΤΗ

23-9-2008

Έλεγχος Μουσικών

Ακουστικών Ικανοτήτων

 

 

Ιταλικά

 

 

Ισπανικά

 

          Πέρας προσέλευσης των υποψηφίων στις αίθουσες ορίζεται για όλα τα μαθήματα η 15.30   εκτός των μαθημάτων του Ελεύθερου Σχεδίου  και του Γραμμικού Σχεδίου  για τα οποία ορίζεται ως πέρας προσέλευσης  η 13.30.

          Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος ορίζεται σε τρεις (3) ώρες, εκτός των μαθημάτων: «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ» και «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ»,για τα οποία ορίζεται σε έξι (6) ώρες και  «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ»για το οποίο ορίζεται είκοσι (20) λεπτά περίπου.

 

 

Δ΄ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ

ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΦΑΑ

 

          Ο τόπος και το αναλυτικό πρόγραμμα υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για επιλογή στα τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α) θα γνωστοποιηθεί στους υποψήφιους από τα Γραφεία Φυσικής Αγωγής Β’ Αθήνας (Μεσογείων 324-Αγία Παρασκευή-Αθήνα, τηλ.2106396163) και Ανατ. Θεσ/νίκης (Σαπφούς 44-Θεσσαλονίκη, τηλ.2310503910,2310503794 ),αντίστοιχα.

          Οι υποψήφιοι για τα Τ.Ε.Φ.Α.Α  κατά την προσέλευσή τους στις επιτροπές υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας (από 15.9.2008 μέχρι και 25.9.2008), θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με το δελτίο εξεταζομένου, αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο μικρές φωτογραφίες, ακτινογραφία θώρακα, καρδιογράφημα και βεβαίωση οπτικής οξύτητας από νοσηλευτικό ίδρυμα του δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ ή ιατρό του δημοσίου, ή ιδιώτη ιατρό εφόσον βεβαιώνεται από τον υποψήφιο με υπεύθυνη δήλωση ότι δεν υπάρχει ιατρός του δημοσίου αντίστοιχης ειδικότητας στον τόπο διαμονής του.

 

Ε΄ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

        Οι παραπάνω εξετάσεις στο μάθημα Γενικής Παιδείας, στα μαθήματα κατεύθυνσης και στα ειδικά μαθήματα, εκτός από τα ειδικά μαθήματα «ΑΡΜΟΝΙΑ» και «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ», θα διενεργηθούν σε δύο εξεταστικά κέντρα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα:

α)Οι  υποψήφιοι που δήλωσαν ότι επιθυμούν να εξεταστούν στη Θεσσαλονίκη, θα εξεταστούν στο 31Ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης (Αναξιμάνδρου 79, Χαριλάου-Θεσσαλονίκη).

β)Οι υποψήφιοι που δήλωσαν ότι επιθυμούν να εξεταστούν στην Αθήνα,  θα εξεταστούν στο Πειραματικό Γυμνάσιο και Πειραματικό Γενικό Λύκειο της Βαρβακείου  Σχολής (Μουσών και Παπαδιαμάντη- Π.Ψυχικό).Στο ίδιο εξεταστικό κέντρο θα εξεταστούν και όλοι οι υποψήφιοι στο ειδικό μάθημα «ΑΡΜΟΝΙΑ».Οι υποψήφιοι που θα εξεταστούν στην «ΑΡΜΟΝΙΑ», στην περίπτωση που έχουν δηλώσει και άλλα ειδικά μαθήματα(σχέδια- ξένες γλώσσες) μπορούν να εξεταστούν στο ίδιο εξεταστικό κέντρο.

γ)Όλοι οι υποψήφιοι του ειδικού μαθήματος «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ», θα εξεταστούν στο Υπουργείο Παιδείας, (Ανδρέα Παπανδρέου 37,Μαρούσι) από την Κ.Ε.Ε.Ε.Μ.

         

                                        ΣΤ’. ΕΞΕΤΑΣΗ ΦΥΣΙΚΩΣ ΑΔΥΝΑΤΩΝ

          ‘Ολοι οι υποψήφιοι της κατηγορίας «Φυσικώς αδύνατοι» εξετάζονται σύμφωνα με το παραπάνω πρόγραμμα ,τις ίδιες ώρες και στα ίδια μαθήματα από επιτροπή που θα εδρεύει στο Βαθμολογικό Κέντρο(2Ο Γυμνάσιο Μοσχάτου, Καποδιστρίου 8-10 και Αγ.Κωνσταντίνου, Μοσχάτο Αττικής), εκτός απ’ τα μαθήματα «ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ», «ΙΤΑΛΙΚΑ» και «ΙΣΠΑΝΙΚΑ» για τα οποία εξετάζονται στο Υπουργείο Παιδείας (Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι-Αττική) από την Κ.Ε.Ε.ΕΜ.

 

Erweiterte Immobilien-Suche Nachmieter finden
Immonet.de - Hier finden sie Ihr neues Zuhause
Adobe

 

 

Θεατρικά βιβλία Θεατρικής Αγωγής και Παραστάσεων

στη γερμανική γώσσα

Der Online Kredit der Citibank