Ομιλία Παπαρήγα στο Σπόρτινγκ

Άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι "οι προτάσεις του δεν ξεφεύγουν από την κυρίαρχη λογική. Και επειδή έχει ανάγκη για α
Ομιλία Παπαρήγα στο Σπόρτινγκ

Μόναχο 23.01.2009

 

 

Ομιλία Αλέκας Παπαρήγας

 στο Σπόρτινγκ

 

Οξύτατη επίθεση εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως προς τον ρόλο τους στην οικονομική κρίση, εξαπέλυσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας τυο βράδυ της Πέμπτης στο Σπόρτιγκ, αποδίδοντας στις συνδικαλιστικές ηγεσίες τους "επαίσχυντο ρόλο". Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στις κινητοποιήσεις των αγροτών και κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να σταθούν δίπλα στα μπλόκα. Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση την απέδωσε στην κρίση του καπιταλισμού, τονίζοντας ότι τώρα το πιο σπουδαίο είναι βρεθούν οι εργαζόμενοι σε θέση αντεπίθεσης. Για την ΝΔ είπε ότι τα φορτώνει όλα στη διεθνή κρίση και στην πασοκική διαχείριση που παρέλαβε, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με το πλεονέκτημα ότι

 

Καταθέστε τις απόψεις σας πατώντας  Kommentare

Διαβάστε περισσότερα πατώντας mehr lesen

είναι αντιπολίτευση, άρα μπορεί να δημαγωγεί ασύστολα, ανακάλυψε ότι η διεθνής κρίση δεν αφορά στην Ελλάδα, ότι το πρόβλημα είναι εσωτερικό, αποκλειστικά νεοδημοκρατικό. Η κ. Παπαρήγα επέκρινε και το ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δημαγωγεί ασύστολα για τα προβλήματα της νεολαίας, αναγορεύοντάς την σε μια κοινωνική δύναμη πέρα και πάνω από την εργατική τάξη και τα μικροαστικά στρώματα. Όπως είπε η κ. Παπαρήγα, μας  ξανάφερε τις ξεπερασμένες, γερασμένες θεωρίες του Μαρκούζε ως άκρως πρωτότυπες και επαναστατικές.

 

Η ΓΓ του ΚΚΕ ειδικότερα για τα δύο μεγάλα κόμματα, είπε ότι με διαφορετικές φράσεις και συνθήματα, λένε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα: Ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η μέγιστη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, όλων των "παραγωγικών δυνάμεων", ώστε η κρίση να περάσει όσο γίνεται πιο ομαλά: Δηλαδή οι ταξικοί αντίπαλοι να συνεργαστούν, δηλαδή η εργατική τάξη να σκύψει το κεφάλι μέχρι να ακουμπήσει το έδαφος. Αντίθετα, είπε η κ. Παπαρήγα, οι δικές μας θέσεις και αιτήματα προϋποθέτουν χτύπημα των κερδών των μονοπωλίων και αλλαγή συσχετισμού σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενίσχυση του ΚΚΕ, ενώ τα δικά τους είναι ή ασπιρίνες που τα πληρώνει ένα μέρος των εργαζομένων, ή είναι μέτρα που διευκολύνουν τη λογική της συναίνεσης, της υποταγής, της παραίτησης, που διευκολύνουν την εναλλαγή στη διακυβέρνηση της ίδιας πολιτικής.

 

Άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι "οι προτάσεις του δεν ξεφεύγουν από την κυρίαρχη λογική. Και επειδή έχει ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη δημαγωγία (καθώς από τη μια μεριά νοιώθει στριμωγμένος από το συγγενικό ιδεολογικά κόμμα του ΠΑΣΟΚ,ενώ από την άλλη θέλει να καταγράφεται ως ριζοσπαστική δύναμη για να γίνει ανάχωμα προς την πρόταση του ΚΚΕ), προβάλλει θέσεις και αιτήματα, που ύστερα από λίγο τα αλλάζει, τα θολώνει, τα απεμπολεί. Το σοβαρό είναι ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποσπά τις θέσεις του από τη στρατηγική των μονοπωλίων και υποστηρίζει ότι μια προοδευτική, αριστερή κυβέρνηση μπορεί να βάλει τάξη και να περιορίσει με μια άλλη διαχείριση και να αλλάξει τη φύση των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, ακόμα και τις δεσμεύσεις της ΕΕ".

 

Όσον αφορά στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος,  η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι στα 4 χρόνια που πέρασαν από το προηγούμενο συνέδριο είναι γεγονός ότι το ΚΚΕ ξεκόλλησε από μια σειρά αδυναμίες που στα προηγούμενα Συνέδρια υπογραμμίζαμε, αφομοιώσαμε καλύτερα τη στρατηγική του Κόμματος, την πρόταση συμμαχίας για τον αγώνα που οδηγεί στη λαϊκή εξουσία και οικονομία, τονίζοντας παράλληλα, ότι σήμερα ο ιδεολογικός αγώνας αναδεικνύεται σε κρίσιμο παράγοντα για την οργάνωση και πάλη των εργατών. Ο ιδεολογικός αγώνας φέρνει αποτελέσματα όταν αδιαλείπτως και με επεξεργασμένο τρόπο συνδέεται και συνδυάζεται με την πρακτική δράση, με τον καθημερινό αγώνα, είπε.

 

"Να κατανοήσουν όσο γίνεται περισσότεροι εργαζόμενοι ,μισθωτοί ότι πρέπει να ξεμπερδέψουν με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες και τις παρατάξεις που λυμαίνονται τα ηγετικά όργανα του κινήματος" είπε η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα και έκανε λόγο για "επαίσχυντο ρόλο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ΓΕΣΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΣΕΒΕ και ΕΣΕΕ κλπ σε άλλες ομοσπονδίες". Η ΓΓ του ΚΚΕ είπε πρέπει να αναπτυχθεί ενιαία δράση ανάμεσα στα διάφορα τμήματα της εργατικής τάξης, ανεξάρτητα αν αυτά δουλεύουν στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, στις πρώην ΔΕΚΟ, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων και πρόσθεσε ότι η ανασύνταξη του κινήματος εξαρτάται άμεσα και καίρια από την ενίσχυση του ΠΑΜΕ αλλά και της ΠΑΣΥ και του πόλου συσπείρωσης στο χώρο των αυτοαπασχολουμένων, με προϋπόθεση και ισχυρή απαίτηση να εξειδικεύεται η δράση στις νέες ηλικίες και στις γυναίκες κατά κλάδο, τομέα οικονομίας, στην κοινωνική πολιτική. Νέα σωματεία, πρωτοβάθμια κυρίως, και συνδικαλιστικά στελέχη πρέπει να συσπειρώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις και να εντάσσονται ή να συνεργάζονται με το ΠΑΜΕ σε συγκεκριμένα κρίσιμα ζητήματα, ώσπου να καταλήξουν μέσα από την πείρα τους ότι το ΠΑΜΕ μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ως ο μοναδικός συνδικαλιστικός εργατικός φορέας που μπορεί να εκπροσωπεί την εργατική τάξη. Ανάλογα ισχύει για τους πόλους συσπείρωσης στο κίνημα των αυτοαπασχολουμένων, της αγροτιάς, στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, είπε.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0