Πανελλήνιες: 30 χρόνια μετεξεταστέες

«Έχω δει δικαστικές αποφάσεις πολλές φορές τουλάχιστον περίεργες και δεν κάνω κριτική στη Δικαιοσύνη, αλλά ουδείς είναι υπεράνω κριτικής.
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Πανελλήνιες:

30 χρόνια μετεξεταστέες

 

«Οδοιπορικό» στα συστήματα πρόσβασης σε ΑΕΙ- ΤΕΙ από το 1980


 

Πλήρης αποτυχία στους στόχους που έθεταν

 

 ΕΡΕΥΝΑ του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

 

Αν κανείς κοιτάξει τα τελευταία τριάντα χρόνια τις διακηρύξεις των υπουργών Παιδείας, κάθε φορά που άλλαζαν το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, θα εκπλαγεί: όποτε το ΥΠΕΠΘ μιλούσε για αλλαγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς αντίθετα απ΄ όσα υποσχόταν ότι θα πετύχει.

Τα τελευταία 30 χρόνια έχουμε τέσσερις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Και τα τέσσερα εξεταστικά συστήματα διαφήμιζαν ως στόχους τους τον περιορισμό της παραπαιδείας, την αντικειμενική και αξιοκρατική επιλογή των μαθητών, την ισότητα ευκαιριών, το άνοιγμα των πανεπιστημίων, την ελεύθερη πρόσβαση, το τέλος του «ασφυκτικού εναγκαλισμού» του λυκείου από τις απαιτήσεις των εξετάσεων για το πανεπιστήμιο. ´


1980-1983ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Καταθέστε τις απόψεις σας πατώντας  Kommentare

Διαβάστε περισσότερα πατώντας mehr lesen

 

Τον Νοέμβριο του 1978, ο τότε υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος ανήγγειλε, «εν μέσω πανηγυρισμών», τον νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τον οποίο οι μαθητές θα έδιναν εξετάσεις στις δύο τελευταίες τάξεις του λυκείου και τα αποτελέσματά τους θα χρησίμευαν όχι μόνο για τη σχολική αξιολόγηση του μαθητή (προαγωγή- απόλυση), αλλά και ως κριτήρια για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ωστόσο, η βασική «καινοτομία» των Πανελληνίων Εξετάσεων, δηλαδή η διπλή εξεταστική δοκιμασία, γιγάντωσε τον αριθμό των φροντιστηρίων, αφού μετέτρεψε τη Λυκειακή Βαθμίδα σε εξεταστικό κέντρο.

Εξάλλου αντί της πολυδιαφημιζόμενης ελεύθερης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, μειώθηκε ο αριθμός των υποψηφίων αφού πολλοί «κόβονταν» ήδη από τα αποτελέσματα των εξετάσεων της Β΄ Λυκείου.

1984-1998 ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ (ΔΕΣΜΕΣ)

Το 1983 οι «Πανελλήνιες Εξετάσεις» μετονομάζονται σε «Γενικές Εξετάσεις». Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το νέο σύστημα στόχευε στην «ελάττωση της απορρύθμισης της λειτουργίας του λυκείου» με τον περιορισμό των Γενικών Εξετάσεων μόνο στη Γ΄ Λυκείου. Επίσης στόχευε στην «αύξηση της ισότητας ευκαιριών» και «στον περιορισμό της εξάπλωσης των φροντιστηρίων».

Με κάποιες παραλλαγές το σύστημα των Γενικών Εξετάσεων συνεχίστηκε μέχρι το 1998. Το αν εκπλήρωσε τους στόχους του το δείχνουν καθαρά τα στοιχεία: ενώ το ποσοστό των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στην Αθήνα που παρακολούθησαν φροντιστήριο και ιδιαίτερα μαθήματα το 1984 ήταν 65%, το 1993 έφτασαν το 95%!

Από το 1984 μέχρι το 1988 στη διάρκεια των Γενικών Εξετάσεων οι βαθμοί των τριών τάξεων του λυκείου λαμβάνονται υπόψη σε ποσοστό 25%. Αποτέλεσμα; Βαθμοθηρία με πενταπλασιασμό- μέσα σε μια 9ετία- των μαθητών που βαθμολογούνται με «άριστα».

1999-2004 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Το 1997, ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης εξαγγέλλει την κατάργηση των Γενικών Εξετάσεων και την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια.

Το ΥΠΕΠΘ ισχυρίζεται ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος στοχεύει:

α. Στο «τέλος των Γενικών Εξετάσεων» και στο «άνοιγμα των πανεπιστημίων» που «θα κατάφερνε συντριπτικό χτύπημα στα φροντιστήρια».

β. στη «μείωση του ανταγωνισμού για την κατάληψη μιας θέσης στα Τριτοβάθμια Ιδρύματα που θα αποκαταστήσει στο λύκειο το κλίμα που απαιτείται για να λειτουργήσει παιδαγωγικά το σχολείο».

Τα αποτελέσματα; Υποβαθμίζεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η μορφωτική λειτουργία του λυκείου, ενώ τα δυο πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου συστήματος χιλιάδες μαθητές όχι μόνο δεν είχαν πρόσβαση σε ΑΕΙ- ΤΕΙ, αλλά «κόπηκαν» ακόμη και από τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν τη Β΄ ή τη Γ΄ Λυκείου. Το 1999 στα γεννητούρια του «κατασπάραξε» 30 χιλιάδες μαθητές, το 1/3 του μαθητικού πληθυσμού της Β΄ Λυκείου ενώ το 2004, στα τελευταία του, αξιολόγησε ένα στα δύο παιδιά που φοιτούσαν στη Β΄ Λυκείου με βαθμό κάτω από τη βάση.

2005-2009 ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10
Από το 2005 το ΥΠΕΠΘ (υπουργός Μ. Γιαννάκου) επιβάλλει την περιβόητη «βάση του 10» που σύντομα αποδεικνύεται μια επιχείρηση νομιμοποίησης του εξοστρακισμού των πιο αδύνατων κοινωνικά και σχολικά. Ο δρόμος για τα ΑΕΙ- ΤΕΙ στενεύει, «κλείνοντας το μάτι» στα εκατοντάδες Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολέγια στα οποία προσφέρεται ως έτοιμη πελατεία το «πλεόνασμα» των υποψηφίων που δεν εισάγονται. Χαρακτηριστικά, από τον χρόνο εφαρμογής της βάσης του 10, μέσα σε τρία χρόνια, έμειναν ακάλυπτες 50.000 θέσεις σε ΑΕΙ- ΤΕΙ.


Θύελλα από τη δικαστική απόφαση για την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας

ΕΝΤΟΝΕΣ αντιδράσεις στον χώρο της εκπαίδευσης και οξεία πολιτική αντιπαράθεση προκάλεσε η αναπάντεχη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε προχθές ότι τα πτυχία των κολεγίων πρέπει να κρίνονται και για την ακαδημαϊκή τους ισοτιμία ως προς τα πτυχία των ΑΕΙ και όχι μόνο για τα επαγγελματικά προσόντα των κατόχων τους, όπως ορίζει σχετική κοινοτική οδηγία. Ο υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος αρνήθηκε χθες να σχολιάσει την απόφαση με την οποία καταλογίστηκε αποζημίωση 20.000 ευρώ στο γαλλικών συμφερόντων κολέγιο Ιdef, επειδή ο ΔΟΑΤΑΠ (πρώην ΔΙΚΑΤΣΑ) αρνήθηκε να εξετάσει αίτηση αναγνώρισης πτυχίων του γαλλικού ΑΕΙ με το οποίο συνεργάζεται, καθώς οι σπουδές έγιναν εν μέρει στην Ελλάδα. Προϊδέασε όμως ότι θα υπάρξει έφεση εναντίον της απόφασης λέγοντας ότι «υπάρχει μακρύς δρόμος μέχρι η απόφαση να τελεσιδικήσει».

Επίσης ο πρόεδρος του ΔΟΑΤΑΠ κ. Αρ. Χαραλαμπάκης, μιλώντας στα «ΝΕΑ», διευκρίνισε ότι ο ΔΟΑΤΑΠ παρά την απόφαση αυτή θα εξακολουθήσει να μην δέχεται προς αξιολόγηση πτυχία αποφοίτων των κολεγίων, αφενός γιατί πρόκειται περί πρωτόδικης απόφασης, αφετέρου γιατί το Σύνταγμα απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων διά του άρθρου 16, το οποίο βρίσκεται σε ισχύ.

Ωστόσο, έπειτα από την εξέλιξη αυτή αναμένεται το προσεχές διάστημα πλήθος αιτήσεων αποφοίτων κολεγίων (υπολογίζονται γύρω στους 25.000

συνολικά) προς τον ΔΟΑΤΑΠ για ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων με βάση την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου. Εφόσον ο ΔΟΑΤΑΠ συνεχίσει να αρνείται ακόμα και να παραλάβει τέτοιες αιτήσεις, το επόμενο βήμα θα είναι κύμα νέων προσφυγών στη Δικαιοσύνη.

 

Οι πανεπιστημιακοί
Στο πεδίο των αντιδράσεων, οι πανεπιστημιακοί- για τους οποίους η αναγνώριση και μόνο των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων κολεγίων αποτελούσε αιτία πολέμου, πόσω μάλλον η ακαδημαϊκή- ετοιμάζονται για μάχες. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ (συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών) κ. Λάζαρος Απέκης δήλωσε μεταξύ άλλων χθες: «Η αναγνώριση των κολεγίων ως ισότιμων με τα δημόσια πανεπιστήμια αποτελεί παραβίαση του Συντάγματος και επιβολή της ιδιωτικής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θα ανατρέψουμε δυναμικά αυτές τις πολιτικές που κατεδαφίζουν τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση».

Την έκπληξή της για την απόφαση εξέφρασε και η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Μαριέτα Γιαννάκου (στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84»):

«Έχω δει δικαστικές αποφάσεις πολλές φορές τουλάχιστον περίεργες και δεν κάνω κριτική στη Δικαιοσύνη, αλλά ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Τις σεβόμαστε τις αποφάσεις, αλλά η ευρωπαϊκή οδηγία είναι ρητή και μιλά για επαγγελματικά δικαιώματα και τίποτε άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0