Κυβερνητικός ανασχηματισμός

Η νέα κυβέρνηση
Η νέα κυβέρνηση
 

Κυβερνητικός ανασχηματισμός

Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προχώρησε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Χαρακτηριστικό του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι η αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο και η είσοδος νέων προσώπων σε θέσεις Υπουργών και Υφυπουργών.

 

Εκτός κυβερνητικού σχήματος βρίσκονται οι κύριοι Αλογοσκούφης, Κοντός, Φώλιας και Λιάπης, ενώ νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση είναι ο Νίκος Δένδειας στο Δικαιοσύνης, ο Αντώνης Σαμαράς στο Πολιτισμού, ο Κων/νος Μαρκόπουλος στο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο Σταύρος Καλαφάτης στο Μακεδονίας - Θράκης.

 

Νέος υπουργός Οικονομικών ορίστηκε ο Γιάννης Παπαθανασίου, Ανάπτυξης ο Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, Μεταφορών ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Σωτήρης Χατζηγάκης.

 

Στις θέσεις τους παραμένουν οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά και Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Δημόσιας Τάξης αναλαμβάνει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ενώ υφυπουργός αρμόδιος για τα Μέσα Ενημέρωσης ορίστηκε ο Κώστας Γκιουλέκας.

 

Νέα πρόσωπα και σε επίπεδο υφυπουργών. Ο Αθανάσιος Μπόυρας στο Οικονομικών, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στο Εξωτερικών, ο Ιωάννης Μπούγας στο Ανάπτυξης,ο Γιώργος Κοντογιάννης στο Απασχόλησης, ο Γιώργος Παπαγεωργίου και Μάριος Σαλμάς στο Υγείας, ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Μιχάλης Μπεκίρης στο Μεταφορών.

 

Κυβερνητικός εκπρόσωπος παραμένει ο Ευάγγελος Αντώναρος.

Μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε προσωπικά τόσο με τους νεοεισερχόμενους, όσο και με τους απερχόμενους Υπουργούς της κυβέρνησης.

 

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ειδικά, για τους απερχόμενους Υπουργούς και Υφυπουργούς μου ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ευάγγελο Αντώναρο να μεταφέρει και δημοσίως τις ευχαριστίες του για τη συμβολή του καθενός ξεχωριστά στο συνολικό κυβερνητικό έργο.

 

Η ορκωμοσία των νέων Υπουργών και Υφυπουργών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη στις 11.00 ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, με τον οποίο ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε την Τετάρτη.

 

Επίσης σήμερα Πέμπτη, στις 12.00, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με μόνο θέμα ανακοινώσεις του Προέδρου της κυβέρνησης. Αμέσως μετά, θα γίνουν οι συνηθισμένες τελετές παραλαβής και παράδοσης στα Υπουργεία.

 

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Πολιτισμού από τον κ. Μιχάλη Λιάπη στον κ. Αντώνη Σαμαρά θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Eπίσης σήμερα Πέμπτη και ώρα 13:00, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης από τον Υπουργό κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο στον νέο Υπουργό κ. Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, ενώ στις 14:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων από τον Υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη προς τον νέο Υπουργό κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής μεταξύ του απερχόμενου Υφυπουργού Υγείας κ. Γιώργου Κωνσταντόπουλου και του νέου Υφυπουργού κ. Μάριου Σαλμά θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Πέμπτη 8 Ιανουαρίου και ώρα 12:30 μετά το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. (οδός Αριστοτέλους).

 

Σχόλια επί του ανασχηματισμού

Αιφνιδιασμένος ως προς το αντικείμενο του νέου του χαρτοφυλακίου δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης ο όποιος όπως είπε περίμενε να αλλάξει υπουργείο αν και είχε εκφράσει την επιθυμία να παραμείνει στο Παιδείας.

Αναφερόμενος στο Υπουργείο Μεταφορών το οποίο αναλαμβάνει από αύριο είπε ότι πρόκειται για ένα υπουργείο αιχμής για την ανάπτυξη και την τεχνολογία για το όποιο απαιτείται βάθος χρόνου προκειμένου να φάνει το όποιο έργο μπορεί να παρόχθιε.

Ειδικότερα για την Ολυμπιακή είπε ότι είναι ένα δρομολογημένο θέμα και τόνισε ότι είναι εκπαιδευμένος για τα δύσκολα.

"Δεν ζήτησα εγώ από τον Πρωθυπουργό να με αναβαθμίσει. Ποτέ δεν λες στον πρωθυπουργό σε ποιά θέση να σε τοποθετήσει" σχολίασε ο απερχόμενος υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης ερωτηθείς να σχολιάσει την μετακίνησή του στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Σημείωσε, πάντως, ότι δεν περίμενε πως θα μετακινηθεί.

Τη βεβαιότητά του ότι ο ανασχηματισμός "θα προσδώσει στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, που έχει ανάγκη η χώρα, νέα δυναμική", εξέφρασε ο απερχόμενος υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας.

Ο κ. Τζίμας πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη του στο Κοινοβούλιο, στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή και με γνώμονα το συμφέρον του τόπου, του συνόλου των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα του λαού της Δράμας, τιμώντας την εντολή που μου έδωσε με την ψήφο του.

"Τολμηρό το πρώτο βήμα, η κοινωνία περιμένει ανασχηματισμό και στις πολιτικές. Πιστεύω ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ικανοποιούν σε μεγάλο ποσοστό το κοινό αίσθημα. Υπάρχουν ανατροπές, αρκετό νέο αίμα και νέες ελπίδες για τους πολίτες, αν και θα ήταν καλό να αξιοποιηθούν περισσότερα στελέχη από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία" σχολίασε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

 

Η νέα κυβέρνηση

 

Πρωθυπουργός: Κώστας Καραμανλής
 

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Προκόπης Παυλόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Δημόσιας Τάξης: Χρήστος Μαρκογιαννάκης
Υφυπουργοί: Αθανάσιος Νάκος, Χρήστος Ζώης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (αρμόδιος για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)

 

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργός: Ιωάννης Παπαθανασίου
Υφυπουργοί: Αντώνης Μπέζας, Νίκ. Λέγκας, Αθανάσιος Μπούρας

 

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Ντόρα Μπακογιάννη
Υφυπουργοί: Ιωάννης Βαλληνάκης, Θεόδωρος Κασσίμης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης


Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Ευάγγελος Μεϊμαράκης
Υφυπουργοί: Κωνσταντίνος Τασούλας, Ιωάννης Πλακιωτάκης

 

Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργοί: Κωστής Χατζηδάκης
Υφυπουργοί: Γεώργιος Βλάχος, Ιωάννης Μπούρας

 

Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ
Υπουργός: Γιώργος Σιουφλιάς
Υφυπουργοί: Σταύρος Καλογιάννης, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος

 

Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άρης Σπηλιωτόπουλος
Υφυπουργοί: Αντρέας Λυκουρέντζος, Σπύρος Ταλιαδούρος

 

Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Υπουργός: Φάνη Πάλλη-Πετραλιά
Υφυπουργοί: Σοφία Καλαντζάκου, Γεώργιος Κοντογιάννης

 

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Δημήτριος Αβραμόπουλος
Υφυπουργοί: Γ. Παπαγεωργίου, Μάριος Σαλμάς

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Σωτήρης Χατζηγάκης
Υφυπουργοί: Κωνσταντίνος Κιλτίδης, Μιχ. Παπαδόπουλος

 

Υπουργείο Δικαιοσύνης
Υπουργός: Νικόλαος Δένδιας

 

Υπουργείο Πολιτισμού
Υπουργός: Αντώνης Σαμαράς
Υφυπουργός: Γιάννης Ιωαννίδης

 

Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης
Υπουργός: Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος

 

Υπουργείο Μεταφορών κι Επικοινωνιών
Υπουργός: Ευριπίδης Στυλιανίδης

 

Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Αναστάσης Παπαληγούρας
Υφυπουργοί: Παν. Καμμένος

 

Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης
Υπουργός: Σταύρος Καλαφάτης

 

Κυβερνητικός εκπρόσωπος:
Ευάγγελος Αντώναρος


ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Kommentar schreiben

Kommentare: 0