Επιτροπή προξενητών

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ Αλαβάνου στο θέμα της κοινής δράσης των δύο κομμάτων εξακολουθεί να δημιουργεί τριβές στον Συνασπισμό. Στη χθεσινή συνεδρίαση τ
«Δεν καιγόμαστε»

Επιτροπή προξενητών

 

Ρελάνς Γιώργου για τη ΣΥΝεργασία με διερεύνηση
κοινών θέσεων και δράσεων

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βούλα Κεχαγιά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

 

Αντεπίθεση στον Συνασπισμό και τον Αλέκο Αλαβάνο για τα θέματα των συνεργασιών έκανε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, προχωρώντας στη συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει τις δυνατότητες διαλόγου και κοινής δράσης με την Αριστερά.

Λίγο προτού αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε στους συνεργάτες του ότι αναθέτει σε τετραμελή ομάδα την επεξεργασία θέσεων για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, κίνηση που συναρτάται άμεσα με την πρόσφατη πρόταση έξι σημείων του κ. Αλαβάνου, αλλά και την αναζωπύρωση της συζήτησης γύρω από μετεκλογικές συνεργασίες.

«Σκοπιμότητες»
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Χαριλάου Τρικούπη που χαρακτήρισε «προσχηματική» την πρόταση Αλαβάνου εκτιμά ότι πίσω από αυτή, βρίσκεται μια προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να παγιδεύσει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να είναι εκείνο που θα φαίνεται ότι αποκλείει την πιθανότητα συνεργασίας των δύο κομμάτων. Μάλιστα, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος, τα θέματα που επέλεξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση π.χ. βάση της Σούδας, αλλά και η σπουδή της Κουμουνδούρου να σχολιάσει πως το ΠΑΣΟΚ «κλείνει την πόρτα» στη συνεργασία, επιβεβαιώνουν τους φόβους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η πρόταση Αλαβάνου έγινε κυρίως για να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει επ΄ ουδενί να σχηματιστεί η εικόνα πως τώρα που οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν πρώτο κόμμα λειτουργεί με αλαζονεία και απορρίπτει τις προοπτικές των συνεργασιών, γι΄ αυτό και διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι «οι θέσεις του κόμματος για τις συνεργασίες παραμένουν σταθερές και ισχύουν, όπως άλλωστε το επανέλαβε στη ΔΕΘ και ο Γ. Παπανδρέου». Πάντως, κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη προσθέτουν ότι στόχος παραμένει η νίκη και η αυτοδυναμία στις εκλογές, ενώ όταν ερωτώνται για το εάν η επιτροπή θα επεξεργαστεί και σχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας, απαντάνε: «Κάθε πράγμα στον καιρό του».

«Ανακολουθίες»


Στο πνεύμα αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως «είμαστε οι τελευταίοι τους οποίους θα μπορούσε να κατηγορήσει κανείς για αλλαγή στάσης, γιατί τα ίδια πράγματα λέγαμε πριν από τρεις μήνες, τα ίδια και σήμερα. Ας κοιτάξει κανείς αλλού για να δει ανακολουθίες και συγκεκριμένες μικροκομματικές σκοπιμότητες». Επίσης, από το ΠΑΣΟΚ ο Τηλέμαχος Χυτήρης τόνισε ότι «είναι καλό να γίνονται συνεργασίες» και πρόσθεσε ότι «όποιος θέλει να συνεργαστεί, βρίσκει τον τρόπο να καθήσει στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσει σοβαρά». Ακόμη η Μιλένα Αποστολάκη τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η νίκη και η αυτοδυναμία.

Τα 4 στελέχη
ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, εκτός του Κώστα Σκανδαλίδη ο οποίος μετασυνεδριακά είχε αναλάβει για το ΠΑΣΟΚ το κεφάλαιο «διάλογος με την Αριστερά», θα μετέχουν ο γραμματέας του κόμματος Γιάννης Ραγκούσης, η υπεύθυνη προγράμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του Κινήματος Σταύρος Λαμπρινίδης , ο οποίος θα επιχειρήσει να συνδέσει το θέμα των συνεργασιών με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.


Διχασμένη η Κουμουνδούρου

ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ Αλαβάνου στο θέμα της κοινής δράσης των δύο κομμάτων εξακολουθεί να δημιουργεί τριβές στον Συνασπισμό. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ υπήρξαν στελέχη του Αριστερού Ρεύματος που διατύπωσαν εμμέσως τη διαφωνία τους με την πρόταση των έξι σημείων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να σχολίασε, θέλοντας να υποβαθμίσει το θέμα, πως «τον ξέρετε τον Αλέκο, είναι απρόβλεπτος». Ωστόσο, νωρίτερα είχε συνταχθεί απολύτως με την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου, αφού με δηλώσεις του επανέλαβε ότι «προτείνουμε προς όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης κοινή δράση σε σημεία που αφορούν την κοινωνία, όπως για παράδειγμα η διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της Ο.Α. και μας απάντησαν ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό».

«Δεν καιγόμαστε»


Χθες με δήλωσή του, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλης σχολίασε πως από τον τρόπο που απάντησε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην πρωτοβουλία Αλαβάνου επιβεβαιώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία και πρόσθεσε με σκληρή γλώσσα: «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν “καιγόμαστε” να γίνουμε υπουργοί για να παίρνουμε μίζες από τη Siemens και από τα μοναστήρια». Σε άλλο μήκος κύματος, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης είπε στον Αlpha: «Ας προσπαθήσουμε να δράσουμε από κοινού σε συγκεκριμένα σημεία, για να κάνουμε δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης».

Kommentar schreiben

Kommentare: 0