Από το φλερτ στο καβγαδάκι...

Είναι γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως η πρόταση του κ. Αλαβάνου «είναι εκ του πονηρού» καθώς, όπως σχολίαζαν χθες υψηλόβαθμα στε
«Προσχηματικές προτάσεις»

Από το φλερτ στο καβγαδάκι...

Η ΣΥΝεργασία προκαλεί κόντρες αλλά και εμφύλιο στην Κουμουνδούρου

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βούλα Κεχαγιά

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στην εφημερίδα τα ΝΕΑ
την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

 

Κόντρες μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, αλλά και εσωτερικές αντιπαραθέσεις στην Κουμουνδούρου προκαλεί η πρόταση έξι σημείων του Αλέκου Αλαβάνου προς τη Χαριλάου Τρικούπη για συνεργασία, λίγους μήνες μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για οποιασδήποτε μορφής σύμπλευση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το αιφνίδιο... άνοιγμα Αλαβάνου απασχόλησε και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι το Κίνημα εξακολουθεί να επιδιώκει τις συνεργασίες με όσες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου το επιθυμούν, θέση που επανέλαβε άλλωστε και ο Γιώργος Παπανδρέου στην πρόσφατη συνέντευξή του στη ΔΕΘ με την επισήμανση ότι πρώτος στόχος παραμένει η νίκη και η αυτοδυναμία. Αυτή τη φορά πάντως η Χαριλάου Τρικούπη αντιμετώπισε με επιφυλακτικότητα και καχυποψία τις προτάσεις Αλαβάνου, αφού σύμφωνα με όσα αποδίδονται στον κ. Παπανδρέου «οι προτάσεις που έχουμε κάνει ισχύουν και είμαστε έτοιμοι για διάλογο και πρωτοβουλίες που δεν υψώνουν τεχνητά τείχη, αλλά διαμορφώνουν συνθήκες ανατροπής της σημερινής κατάστασης». Παρ΄ όλα αυτά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε χθες ότι «δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ κλείνει την πόρτα», τονίζοντας ότι το κόμμα του επιμένει σε συγκεκριμένα σημεία στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία.

«Προσχηματικές προτάσεις»
Ομοίως, λίγο μετά τη συνεδρίαση του οργάνου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι κάνει «προσχηματικές προτάσεις», για να προσθέσει ότι «στον προοδευτικό χώρο πρέπει να βρίσκουμε αυτά που μας ενώνουν». Σημείωσε δε ότι ο κ. Αλαβάνος πρότεινε προς το ΠΑΣΟΚ έξι σημεία «εν είδει τελεσιγράφου» και συμπλήρωσε ότι «εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε έτσι τον διάλογο, δεν θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι και θα αποκαλύπτουμε σε κάθε πρόταση τα κίνητρα που βρίσκονται από πίσω».

Είναι γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως η πρόταση του κ. Αλαβάνου «είναι εκ του πονηρού» καθώς, όπως σχολίαζαν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος, το άνοιγμα του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξυπηρετεί επικοινωνιακές σκοπιμότητες σε μία περίοδο που η Κουμουνδούρου βλέπει τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν σημαντικές απώλειες για τον ΣΥΝ και ταυτόχρονα ανοδική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Εν τούτοις, όπως αποκάλυψε χθες στον Αlpha ο Κώστας Σκανδαλίδης, θα ενεργοποιήσει την ιδιότητά του ως υπεύθυνου για θέματα της συνεργασίας και θα παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών συγκεκριμένη πρόταση προς το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου εν συνεχεία να την καταθέσει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Άννα Διαμαντοπούλου δήλωσε χθες πως αν τα δύο κόμματα θελήσουν να συνεργαστούν «μπορούμε να συμφωνήσουμε και στην ατζέντα», εξέ φρασε όμως την εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ βρίσκεται κάτω από την πίεση ενός δικού του αδιεξόδου», σχολιάζοντας πως «ο κ. Αλαβάνος έκανε μια πολιτική κυβίστηση και πέφτοντας, έπεσε ακριβώς όπως ήταν πριν». Επίσης, η Βάσω Παπανδρέου παρατήρησε ότι είναι θετικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάποιες προτάσεις, αλλά αυτό είναι μία αντίδραση στη μείωση που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, για να σχολιάσει πως «με προβληματίζει ότι στις προτάσεις του ο κ. Αλαβάνος δεν ασχολείται καθόλου με θέματα οικονομίας και καθημερινότητας των πολιτών». Από την πλευρά του, με τη φράση «ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε στη βάση αυτού του τελεσιγράφου» αντέδρασε στην πρόταση Αλαβάνου ο Πάνος Μπεγλίτης. Διαφορετικές ερμηνείες
Στην Κουμουνδούρου, μολονότι η αρχική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα έξι σημεία Αλαβάνου ήταν πως με αυτά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει «τη δυνατότητα μη συνεργασίας», χθες εκδηλώθηκαν διαφορετικές φωνές ως προς την ερμηνεία της πρότασης προς το ΠΑΣΟΚ. Η θέση του Αλέξη Τσίπρα, όπως εκφράστηκε από συνεργάτες του, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που αρνείται τη συνεργασία και ουσιαστικά θα πρέπει να αλλάξει προγραμματική κατεύθυνση, ενώ πιο κάθετος ο βουλευτής Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε κατηγορηματικά ότι «δεν συντρέχουν προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία», χαρακτηρίζοντας στον Αlpha το ΠΑΣΟΚ ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα του καπιταλισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Χουντής, λέγοντας ότι «η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εφικτή», αλλά και ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Νίκος Βούτσης που είπε στον City ότι «τα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία βάση». Ουσιαστικά για το θέμα των συνεργασιών ο ΣΥΝ εμφάνισε δύο γραμμές, αφού στον αντίποδα ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης της ανανεωτικής πτέρυγας χαρακτήρισε στον Flash θετική τη στροφή Αλαβάνου, σχολιάζοντας ωστόσο πως «δεν ξέρω αν θα προλάβει τον χρόνο γιατί και από το ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις είναι μάλλον αρνητικές». Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε «ας κάνουμε τουλάχιστον αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση σε κάποια συγκεκριμένα σημεία, όπου η κυβέρνηση τα κάνει μούσκεμα, προβάλλοντας κοινά προγραμματικά στοιχεία».

● Σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσεχή συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΝ η ανανεωτική πτέρυγα θα καταθέσει πρόταση για μετεκλογική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Οικολόγους Πράσινους, επαναφέροντας επαναδιατυπωμένη την τροπολογία που είχαν καταθέσει στο συνέδριο του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν νέες πρωτοβουλίες για συνεργασία και από προβεβλημένα στελέχη της πτέρυγας όπως ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ά. Διαμαντοπούλου

«Αν τα δύο κόμματα θελήσουν να συνεργαστούν, μπορούμε να συμφωνήσουμε και στην ατζέντα. Όμως ο ΣΥΝ βρίσκεται κάτω από την πίεση ενός δικού του αδιεξόδου»

 

Π. Μπεγλίτης

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε στη βάση αυτού του τελεσιγράφου»

 

 

 

 

Μ. Παπαγιαννάκης

«Θετική η στροφή, αλλά δεν ξέρω αν θα προλάβει τον χρόνο γιατί και από το ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις είναι μάλλον αρνητικές»

 

 

Π. Λαφαζάνης
«Δεν συντρέχουν προϋποθέσεις για κυβερνητική συνεργασία. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα καπιταλισμού»

«Θέλουμε εκλογές αφού ξεκαθαρίσουν όλες οι σκανδαλώδεις υποθέσεις»

 


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ και ψύχραιμης στάσης κάνει το ΠΑΣΟΚ, μετά το μπαράζ των θετικών δημοσκοπήσεων που δίνουν σοβαρό προβάδισμα στο κόμμα. Και είναι ενδεικτικό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου (που σήμερα αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς) αναλώθηκε σε συστάσεις προς τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου να αποφεύγουν τους πανηγυρισμούς και να δίνουν τον τόνο της σοβαρότητας στις παρεμβάσεις τους. Μάλιστα, του αποδίδεται μια φράση επ΄ αυτού που περιγράφει και τη δική του αγωνία να μη «στραβώσει» κάτι τώρα που το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ανακτά την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. «Είμαστε εν αναμονή κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση διαμαρτυρίας», φέρεται να είπε στο Πολιτικό Συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου. Και φρόντισε να προσδιορίσει με σαφήνεια τη θέση του για το «νέο» ΠΑΣΟΚ. Όπως είπε, με τρόπο που δεν άφηνε πολλά περιθώρια για παρερμηνείες αλλά θέλησε να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση σε σχέση με το παρελθόν, «αυτό που πρέπει να πετύχουμε είναι η κυβερνησιμότητα και όχι ο κυβερνητισμός». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητάει πάντως εκλογές. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερ τόνισε «θέλουμε εκλογές», αλλά- όπως είπε- «πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσουν όλες αυτές οι σκανδαλώδεις υποθέσεις» και σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να σταματήσουμε την κατάρρευση και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση». «Τώρα μας ακούει ο λαός»
Σε μια άλλη φάση της μακράς τοποθέτησης που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, φέρεται να είπε ότι «είναι μια ώρα ευθύνης αυτή, την ώρα της μεγάλης κρίσης, αλλά και μια ευκαιρία για μας, γιατί τώρα μας ακούει ο λαός». Παράλληλα έδωσε απάντηση σε όσους κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι το πρόγραμμά του είναι ασαφές.

Όπως είπε, «το πρόγραμμά μας έχει όντως ανάγκη από επεξηγήσεις, αλλά να μην το παρακάνουμε γιατί είμαστε αντιπολίτευση».

«Τα εύσημα σε όλους»
Οι τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος. Όλοι σημείωσαν ότι πρέπει να πειστούν οι πολίτες πως το ΠΑΣΟΚ έχει και τις θέσεις και τις προτάσεις για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο που βιώνει σήμερα. Τονίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δείξει επιμονή στην παρουσίαση του πακέτου των μέτρων που εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΔΕΘ και να προσπαθήσει να πείσει ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε μια διαφορετική πορεία. Στη διάρκεια της συζήτησης πάντως, η Τόνια Αντωνίου έθεσε ένα θέμα σχετικά με τη λειτουργία του Πολιτικού Συμβουλίου στη λήψη των αποφάσεων αναφορικά με την παρουσία στη ΔΕΘ, αλλά ο Γ. Παπανδρέου απέτρεψε διεύρυνση της συζήτησης δηλώνοντας ότι οι προτάσεις που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ήταν αποτέλεσμα συλλογικής και εξαντλητικής δουλειάς και τα εύσημα ανήκουν σε όλα τα στελέχη. Το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται τώρα για την εκστρατεία ενημέρωσης που θα καλύψει όλη τη χώρα και θα έχει ως αντικείμενο τα προβλήματα της Παιδείας. Η εκστρατεία θα αρχίσει από το προσεχές Σαββατοκύριακο και θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0