Χανιά και Χίος σέρνουν τον χορό της επιτυχίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το ποσοστό των εξετασθέντων των Γενικών Λυκείων που πέτυχαν φέτος την εισαγωγή του
Περίμενα ότι είχα γράψει καλά,

Χανιά και Χίος σέρνουν τον χορό της επιτυχίας

Τα παιδιά οικογενειών με χαμηλό εισόδημα και όσα προέρχονται από τουριστικές περιοχές παίρνουν μικρότερους βαθμούς
, ΕΡΕΥΝΑ του , Χρήστου Κάτσικα ,
xkatsikas.gr  xkatsikas@xkatsikas.gr

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2008 στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

 

Χανιά, Χίος, δήμοι της Β΄ Αθήνας (Μαρούσι, Φιλοθέη, Κηφισιά, Πεύκη, Χολαργός, Βριλήσσια, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι ήταν μερικές από τις περιοχές που είχαν φέτος το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αντίθετα σε χαμηλά ποσοστά επιτυχίας κινήθηκαν οι υποψήφιοι από τη Ροδόπη, την Ευρυτανία, την Ξάνθη, τη Λήμνο.


«Περίμενα ότι είχα γράψει καλά, αλλά δεν περίμενα ότι είχα συγκεντρώσει τόσα πολλά μόρια. Αυτό που με βοήθησε είναι το συστηματικό διάβασμα, δεν άφησα κενά κι έκανα συχνά επαναλήψεις», λέει στα «ΝΕΑ» η Όλγα Βουγιουκαλάκη από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Χανίων, η οποία γράφοντας σε όλα τα μαθήματα 20, πλην της Έκθεσης, εξασφάλισε μία από τις πρώτες θέσεις στο Τμήμα της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το ποσοστό των εξετασθέντων των Γενικών Λυκείων που πέτυχαν φέτος την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ έφθασε το 62%

Ωστόσο, αν ρίξει κανείς μια ματιά στα ποσοστά των υποψηφίων που πέτυχαν την εισαγωγή τους ανά περιοχές της χώρας, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μια μεγάλη ανισοκατανομή στους δείκτες πρόσβασης.

Η περίπτωση της νεαρής Όλγας, αλλά και δεκάδων άλλων αποφοίτων από τα Χανιά, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που δείχνουν τα ποσοστά εισαγωγής των υποψηφίων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ: φέτος, τα Χανιά, η Χίος αλλά και η Β΄ Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών που περιλαμβάνει το Μαρούσι, τον Χολαργό, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή ανέβηκαν στο βάθρο, αφού είχαν τα μεγαλύτερα ποσοστά εισαγωγής υποψηφίων.

83% επιτυχία στα Χανιά
Χαρακτηριστικό είναι ότι στα Χανιά, επί του συνόλου των υποψηφίων από τα Γενικά Λύκεια του νομού, ποσοστό πάνω από 83% εξασφάλισε μια θέση στα αμφιθέατρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Χίο ήταν 80%. Αντίθετα, λίγο πιο πάνω στον χάρτη, οι υποψήφιοι από τη Λέσβο πέρασαν σε ποσοστό 65,5%, της Λήμνου σε ποσοστό 52% και της Ροδόπης 49%. Στη Μαγνησία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65% και στην Ευρυτανία 58%. Τα ποσοστά μικραίνουν ακόμη περισσότερο, αν πάμε σε πιο αγροτικές περιοχές του νομού, όπως π.χ. στο Κερασοχώρι ή στη Γρανίτσα, όπου το ποσοστό επιτυχίας ήταν 33% και 25% αντίστοιχα και βεβαίως στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για εισαγωγή σε ΤΕΙ.

Η έλλειψη άγχους ήταν το κλειδί της επιτυχίας για τον απόφοιτο πια μαθητή του 4ου Γενικού Λυκείου Χανίων Μανώλη Σγουρομάλλη. Τα 19.616 μόρια τού άνοιξαν τις πόρτες της Ιατρικής Αθηνών. «Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζει κανείς το όλο θέμα των εξετάσεων ως κάτι που θα σου κρίνει τη ζωή- αν και τελικά στην κρίνει - γιατί αν το κάνεις, προκαλείς στον εαυτό σου μεγαλύτερο άγχος», δηλώνει.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων κ. Παύλος Κοτσιφάκης, τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας «οφείλονται πρώτα απ΄ όλα στα ίδια τα παιδιά που με πολύ κόπο, μελέτη και διάβασμα καταφέρνουν και γράφουν πολύ καλά», τονίζει. Συμπληρώνει όμως ότι η επιτυχία πολλών παιδιών από τα Χανιά οφείλεται και στο γεγονός ότι στην τοπική κοινωνία δίδεται ιδιαίτερη σημα σία στην εισαγωγή των παιδιών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. «Και όλοι έχουν κατά νου ότι “καλό είναι να σπουδάζεις, έστω και αν δεν χρειαστεί να εργαστείς πάνω στον τομέα αυτό”». Και μπορεί οι πρωτιές να ανήκουν κατά βάση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Κρήτη, ωστόσο η πλειονότητα των υποψηφίων που αποκλείστηκαν φέτος προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, οι οποίες κατοικούν σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και υψηλή ανεργία, όπως η Ροδόπη, η Ξάνθη, η Ευρυτανία, η Δυτική Αθήνα, ο Πειραιάς, αλλά και περιοχές με υψηλό ποσοστό απασχολουμένων σε τουριστικές επιχειρήσεις, δηλαδή, με τουριστική ανάπτυξη μαζικού χαρακτήρα στις οποίες ακμάζει η οικογενειακή επιχείρηση, όπως η Κέρκυρα, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και η Σάμος.

Η άνιση κατανομή στα ποσοστά επιτυχίας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι σίγουρα αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Πρωταρχικό ρόλο διαδραματίζουν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, το επίπεδο των οικονομικών δραστηριοτήτων, τα ποσοστά του αγροτικού πληθυσμού, η πυκνότητα του πληθυσμού, η ιστορική εξέλιξη και η παράδοση της περιοχής, αλλά και η πυκνότητα του σχολικού δικτύου.

Βέβαια, η ερμηνεία των ποσοστών επιτυχίας των υποψηφίων στις Γενικές Εξετάσεις κατά νομό βασίζεται σε μια απλουστευτική και φαινομενικά αθώα «αφαίρεση», καθώς οι υποψήφιοι από αστικά κέντρα και ευνοημένα οικογενειακά περιβάλλοντα (οικονομικά, κοινωνικά, μορφωτικά) παρουσιάζουν πάντα, ανεξάρτητα από τον τόπο καταγωγής, υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας σε σύγκριση με τους υποψηφίους π.χ. από τις φτωχές αγροτικές περιοχές ή τις υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.


Οι νομοί που σαρώνουν στις εξετάσεις

ΤΑ ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ επιτυχίας ή αποτυχίας των υποψηφίων έχουν συνέχεια και παράδοση ή πρόκειται για τυχαία φαινόμενα;

Την περίοδο 1992-1999, για την οποία υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ο Ν. Χίου, ο Ν. Τρικάλων, ο Ν. Λάρισας, ο Ν. Φλώρινας, ο Ν. Λέσβου, ο Ν. Χανίων και ο Ν. Αχαΐας κατόρθωναν να συγκεντρώνουν τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων τους και «ξάφριζαν την κρέμα» των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι από τον Ν. Σάμου, τον Ν. Κέρκυρας, τον Ν. Ευρυτανίας, τον Ν. Κυκλάδων και τον Ν. Καστοριάς είχαν σχεδόν μόνιμα στην εξεταζόμενη περίοδο τα χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Παράλληλα, την περίοδο 2000-2006 η Χίος παραμένει στην ομάδα των περιοχών με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας (πρώτη το 2003, το 2005, το 2006) μαζί με τη Β΄ Αθήνας και την Ανατολική Αττική από το Λεκανοπέδιο και την Α΄ Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, έχουν χάσει έδαφος - σε σχέση πάντα με το παρελθόν- ο Ν. Φλώρινας και ο Ν. Λέσβου.

Μικρά ποσοστά
Την ίδια περίοδο οι υποψήφιοι από τον Ν. Σάμου, τον Ν. Κέρκυρας και τον Ν. Λευκάδας από τη μια και από τη Ροδόπη, την Ξάνθη και τη Δυτική Αττική από την άλλη βρίσκονται συνεχώς με τα μικρότερα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων τους. Δεν είναι τυχαίο που σ΄ αυτήν την τελευταία κατηγορία βρίσκονται μαζί περιοχές με χαμηλά εισοδήματα και τουριστικές περιοχές.

«Καπεταναίοι» και στις Πανελλαδικές
ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ, λέει η παροιμία, πάνε δυο δυο. Το πιο σωστό είναι ότι πάνε- σχεδόν- μόνιμα πρώτοι στο Πανεπιστήμιο! Και, μπορεί φέτος να έχασαν την πρωτιά, ωστόσο κάθε χρόνο αποδεικνύουν περίτρανα ότι ανήκουν στη μαθητική «dream team». Άλλωστε αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, που δημιουργούν μια κατάταξη των περιοχών της χώρας μας ανάλογα με τα ποσοστά πρόσβασης των υποψηφίων τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Στην τάξη μου το επίπεδο ήταν πάρα πολύ υψηλό. Ήμασταν εννέα παιδιά που επιλέξαμε τη Θετική Κατεύθυνση και όλοι ήταν άριστοι μαθητές. Χωρίς να υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας, νομίζω ότι υπάρχει απλά αφοσίωση σε αυτό που θέλει να κάνει ο καθένας», λέει η Αγγελική Βογιατζή από το 2ο Λύκειο Χίου, η οποία κατέλαβε την πρώτη θέση στο Τμήμα Βιολογίας της Κρήτης. Η χρονιά που πέρασε ήταν δύσκολη αφού, όπως προσθέτει, έπρεπε να στερηθεί άλλες αγαπημένες ασχολίες της (όπως ο χορός) και να αφοσιωθεί στο διάβασμα. «Ήταν σίγουρα δύσκολα και μπορώ να πω ότι ένιωθα να καταπιέζομαι αφού έπρεπε να στερηθώ πολλά πράγματα».

Έχοντας ένα πολύ ισχυρό όπλο, τα 22.418 μόριά της, η Καλλιόπη Βίδρου από το Λύκειο Καλλιμασιάς της Χίου θα παρακολουθεί σε λίγες εβδομάδες τα μαθήματα στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στις προηγούμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις (2007) η Χίος βρέθηκε στην πρώτη θέση της λίστας επιτυχίας εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με ποσοστό επιτυχίας (82%) πολύ ψηλότερο από τον μέσο πανελλήνιο όρο! Και δεν ήταν η πρώτη φορά, αλλά η τρίτη την τελευταία δεκαετία!

Το 2006 οι δέκα περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας των υποψηφίων τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν (εκτός από τη Χίο) οι «ευκατάστατοι» δήμοι στα βόρεια προάστια της Αθήνας, οι Νομοί Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Αρκαδία, η Κορινθία και ο Έβρος. Αντίθετα, την ίδια περίοδο οι περιοχές με τα χαμηλότερα πανελλαδικώς ποσοστά εισαγωγής των νέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν οι Νομοί Ροδόπης, Ξάνθης και Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κέρκυρας, Ρεθύμνου, Κεφαλονιάς, Φλώρινας, Γρεβενών και Φωκίδας.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0