Ξεκάθαρη η θέση της Αθήνας

Ξεκάθαρη η θέση της Αθήνας

Παραλήρημα Γκρουέφσκι

Μόναχο 24/8/2008
 

Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

 

 

Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από τις συνομιλίες του Μάθιου Νίμιτς και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρουέφσκι έσπευσε με δηλώσεις του να απορρίψει τις προτάσεις του μεσολαβητή του ΟΗΕ δυναμιτίζοντας την διαπραγμάτευση. "Ανακοίνωσα στο κ. Νίμιτς, ότι θα ήταν καλύτερο να το ξανασκεφτεί ακόμη μία φορά και να προσπαθήσει να πείσει την άλλη πλευρά για κάτι το οποίο από μόνο του αποτελεί συμβιβασμό, και αυτό είναι η διπλή ονομασία. Δηλ. ένα όνομα, "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για όλο τον κόσμο και εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης μόνο για την επικοινωνία με την Ελλάδα". Δεν παραλείπει να επιτεθεί και πάλι κατά του Έλληνα ομολόγου του, ενώ με λαϊκιστικό ύφος αναφέρεται στην εσωτερική πολιτική κάνοντας λόγο ακόμα και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
 

Η απάντηση της Αθήνας στον κύριο Νίμιτς ήταν ξεκάθαρη. "Οι θέσεις του Νίκολα Γκρουέφσκι δεν αποτελούν βάση συζήτησης για την Αθήνα που διαπραγματεύεται για ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων", δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Η ηγεσία των Σκοπίων μοιάζει παγιδευμένη στην εθνικιστική της στάση.

 

Ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών που προετοιμάζει για να καταθέσει νέα ολοκληρωμένη πρόταση - αναμένεται να έχει νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους δύο διαπραγματευτές την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

 

ΠΓΔΜ: Αναφορές Τύπου Σκοπίων

 

Η εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ" γράφει σήμερα: Τρεις είναι οι βασικές παρατηρήσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, επί των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς, οι οποίες επισημάνθηκαν στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στα Σκόπια.
 
Οι παρατηρήσεις αυτές είναι:
- Το εύρος της εφαρμογής της ονομασίας που θα μπορούσε να συμφωνηθεί να είναι όσο το δυνατό πιο συρρικνωμένο, ήτοι να αφεθεί σε κάθε χώρα να αποφασίσει από μόνη της αν θα αποδεχτεί την ονομασία που θα μπορούσε να συμφωνηθεί ή αν θα χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ.
 
- Η ηγεσία της ΠΓΔΜ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το πώς θα αποκαλείται το έθνος και η γλώσσα. Εμμένει στη θέση ότι το έθνος πρέπει να αποκαλείται "μακεδονικό" και η γλώσσα "μακεδονική", ασχέτως της ονομασίας που θα μπορούσε να συμφωνηθεί για διεθνή χρήση.

- Η ΠΓΔΜ δεν συμφωνεί με λύση που θα οδηγήσει σε τροποποιήσεις του Συντάγματός της. Σύμφωνα με πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας, στις συναντήσεις του κ. Νίμιτς στα Σκόπια δεν συζητήθηκε κάποιο συγκεκριμένο όνομα εκ των οκτώ ονομασιών του πακέτου του μεσολαβητή του ΟΗΕ - τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας "Βόρεια Μακεδονία" και τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας "Άνω Μακεδονία".

Η "Ντνέβνικ" γράφει ακόμη "ότι μεταξύ των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το θέμα της εκκλησίας, όπως νωρίτερα ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά ούτε και το θέμα των τοπωνυμιών, που ήδη έχει θέσει η ελληνική πλευρά".

Εν τω μεταξύ, ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων προβάλλει το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η Βουλή της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή της την Τετάρτη 27 Αυγούστου, θα εξετάσει, "τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1949".

Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βελιάνοφσκι δήλωσε ότι "το μακροχρόνιο αίτημα Συλλόγων πολιτικών προσφύγων, ικανοποιήθηκε και οι βουλευτές θα εξετάσουν τα προβλήματα τους".

Ο πρόεδρος του "Συλλόγου παιδιών πολιτικών προσφύγων" Γκιόργκι Ντόνεφσκι δήλωσε ότι αναμένει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ,την Τετάρτη, να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα. "Αναμένω από το ψήφισμα να σημειώνει ξεκάθαρα τι θα κάνουν το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, τα Υπουργεία και άλλοι Θεσμοί για να επανακτήσουμε τα δικαιώματά μας", συμπλήρωσε ο Ντόνεφσκι.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0